Blog

A mai egy állati kedves nap

2021.10.04 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A mai egy állati kedves nap

Harmóniában az állatvilággal

Az egymást támogató és kölcsönös elfogadáson alapuló kapcsolatok minden helyzetben gyümölcsözőek. Ugyan ki szeret örökös harcban, feszültségben, határokat áthágó szomszédokkal élni? Ha tiszteletben tartjuk a másik igényeit, életterét, szokásait, az a harmonikus együttélés alapjait teremti meg. Igaz ez embertársainkkal, de a Földünkkel kapcsolatos mentalitásunkra is. És az Állatok világnapján kiknek a jogairól ejthetnék szót, ha nem a környezetünket benépesítő állatseregéről.

 

Gondoskodás és tisztelet

Az ébredő napfényt üdvözlő madárcsicsergés. Az utca mozgásáról hírt adó kutyaugatás. A köszönő dörgölőzéshez párosuló macskanyávogás.
Mindezek ismerősek, igaz?

Hétköznapi hangok és jelenségek, az életünk részei, melyek olyan természetesnek tűnnek, hogy sokszor tudatosan fel sem figyelünk rájuk.
A természet, az állatvilág velünk együtt kezdi mindennapjait, megosztjuk egymással életterünket, bolygókat. Egzotikus képviselőiről talán Te is ámulva nézel ismeretterjesztő filmeket vagy bújsz kiadványokat, és izgatottan készülsz egy állatkertben vagy vadasparkban töltendő napra. Ha anyuka vagy apuka vagy, biztosra veszem, hogy ez szerepel is az alapvető családi programban.

A házikedvencek részt vesznek ünnepeinken (legtöbben az ajándékozáskor sem felejtjük el négylábú családtagunkat), a családi fotók állandó szereplői, hűséges vigasztalók és bolondos nevettetők. Társak a szó szoros értelemben: játszótársak, tanulópartnerek (a felelősségvállalásban és törődésben mindenképpen), sporttársak, munkatársak, alvótársak.

A távol őshonos fajok kirándulásaink, nyaralásaink látnivalói, és ha a vadonban találkozunk velük, életünk meghatározó pillanatait köszönhetjük nekik (nem beszélve a heves szívdobogásról).

Talán Te is azok közé tartozol, akiknek vannak emlékei arról, hogy gyermekkorukban mennyire szerettek volna egy puha és cuki állatkát, akivel megoszthatják minden szeretetüket.
Esetleg voltál már úgy, hogy egy fáradt nap után hazaérve a házikedvenced lelkesen fogadott az ajtóban, és egycsapásra elillant a gondterheltséged.

Elárulok egy titkot: mindez nem véletlen.

Őseink erőt adó (totem)állatok formájában tisztelték az állatvilág képviselőit, és képzeld, sok kultúrában a spirituális tanítók és segítők szerepét is betöltik!

Nemcsak bájos vagy különleges megjelenésük miatt vonzódunk hozzájuk, hanem bizonyítottan jótékony hatással van ránk a közelségük is, amit nyilván Te is éreztél már, még akkor is, ha csak a szomszéd bácsi kutyusa tévedt át Hozzád.
Simogatásuk és a velük való foglalkozás csökkenti bennünk a stresszt és feszültséget, így valóságos eleven kedélyjavítók. Legtöbbet talán a macskák dorombolásának gyógyító erejéről olvashatunk: ez a 25-140 Hz közötti frekvenciájú jellegzetes hang elősegíti a csontsérülések gyógyulását, amely nemcsak a cicára, de a gazdira is éppúgy hatással van.

Az állatvilággal való békés, támogató együttélés globális fontosságú, ennek tudatosítására választották ki a mai napot még 1931-ben. Október 4-e Assisi Szent Ferenc halálának napja, akiről talán Te is tudod, hogy az állatok védőszentjének tartják.

Ám nem kell szentéletűnek lenni ahhoz, hogy odafigyeléssel és gondoskodó szeretettel forduljunk a nálunk kisebb és nagyobb állatok felé, elvégre mi is a nagy Egész láncszemei vagyunk csupán. Nem megnyugtató irányelv az, ha az ember (kizsákmányoló) hódítóként tekint önmagára. Ahhoz, hogy visszabillenjen a napjainkra már jócskán felborult egyensúly, Rád is szükség van.
Számít, hogy Te hogyan gondolkozol, cselekszel, értékelsz és törődsz. Csak bíztatni tudlak, hogy legyél Te is az állatvilággal kötött szövetség hétköznapi követe.

Állatbarátoknak ajánlott termékek az Állatok világnapján »

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®