Blog

2022.01.12 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a mokait

Január hónap ásványa

A mokait (mookait) ideális „új évi ásvány”, hiszen felkelti az érdeklődésünket és igényünket az új élmények iránt, mozgékonyságot és lendületet hoz életünkbe. Egyúttal azonban lelki békét és belső nyugalmat is meríthetünk belőle, megteremtve a szükséges egyensúlyt. Feltárja a minket körülvevő lehetőségeket, és segítségével kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Rábízhatjuk az egészségünket, hiszen általános stabilizáló hatással bír, emellett erősíti az immunrendszert is.

2021.12.01 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a borostyán

December hónap ásványa

Az év utolsó, legünnepibb időszakához egy aranyló ásványt választottunk főszereplőnek, amely mézsárga színével, ősi időkbe visszanyúló történetével méltán szimbolizálja az eleganciát és a tradíciók tiszteletét. A borostyán ránézésre olyan, mint a megkövesedett napfény. Valóban derűt hoz életünkbe, amelyet lelki szinten a depresszió elűzésével, testileg pedig a gyulladások, bőrbetegségek csökkentésével még inkább szétáraszt bennünk. Optimizmust fokozó hatását az újdonsült szülők hatványozottan megélhetik, hiszen hasznos segítség kisbabák fogzásánál is.

 

2021.11.03 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a rózsakvarc

November hónap ásványa

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a rózsakvarc tipikusan az az ásvány, amelyet nem nagyon szükséges bemutatni. Szinte biztos, hogy az olyan kövek között szerepel, amelyeket a kezdő ásványbarátok is könnyen megjegyeznek. Gyengéd, rózsaszínes árnyalatához nagyszerűen illik mindaz, amiben segítségünkre lehet, azaz a szívügyek témaköre - legyen az érzelmi vagy szervi jellegű. „Feminim kőnek” is nevezhetnénk, hiszen elsősorban a termékenység, a szeretni tudás és az empatikus képességek fejlesztésében bízhatjuk rá magunkat.

2021.10.11 07:50
Trepinszkiné T. Ági
Ásványok és aromák erejével

Bemutatkoznak Aroma karkötőink

A természet sokféle támogatást ad számunkra mentális és fizikai egészségünk megőrzésére, és ezért nem lehetünk elég hálásak. Már az ókoriak is felismerték, hogy a környezetben található növények és kövek gyógyító célú felhasználása mennyire eredményes tud lenni. A köveket talizmánként viselve vagy akár porrá őrölve, a növényeket szárítva, megfőzve, később párlatok formájában is alkalmazták balzsamok és olajok készítésekor. Miért ne egyesíthetnénk a kettőt? Aroma karkötőink a bennük szereplő kövek rezgése által ötvözik a „hagyományos” ásványékszerek hatásait a lávakőre cseppenthető olajok aromaterápiás módszerével.

 

2021.10.10 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A lelki egész-ség fontossága

Gondolatok a Lelki egészség világnapján

Napjainkban már egyre népszerűbb az a felfogás, miszerint testünk betegségei túlnyomórészt visszavezethetőek különböző lelki megakadásokra, a lelkünkben zajló küzdelmekre. E két terület szorosan összefonódik. A különféle tudatos vagy ösztönös elfojtások sok esetben önvédelmi mechanizmusként működnek bennünk, és időnként szükség is van rájuk addig, amíg megérünk a kiváltó okkal való szembenézésre. Ezúttal arról szeretnék mesélni, hogy ezt a cseppet sem könnyű folyamatot hogyan képesek az ásványok segíteni. Milyen napi mentális gyakorlatokkal tudjuk önmagunkat pozitív módon programozni, és így testi-lelki egészségünket is jobbá tenni.

2021.10.06 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a fluorit

Október hónap ásványa

A fluorit mindazok köve, akik az életüket saját maguk akarják a kezükbe venni és alakítani. Gazdag színskála jellemzi, így változatossága miatt is ideális ékszerek készítésére. 2018-ban elnyerte az év ásványa címet. Lágy, szelíd színei okán ránézésre nem is gondolnánk, hogy micsoda erő lakozik benne, ám segítségével öntudatosabbak lehetünk, könnyebben összpontosíthatunk és hozhatunk döntéseket, serkenti az alkotókészséget is. A mentális mellett a fizikai mozgékonyságot is elősegíti, valamint csonterősítő hatású.

 

2021.10.04 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A mai egy állati kedves nap

Harmóniában az állatvilággal

Az egymást támogató és kölcsönös elfogadáson alapuló kapcsolatok minden helyzetben gyümölcsözőek. Ugyan ki szeret örökös harcban, feszültségben, határokat áthágó szomszédokkal élni? Ha tiszteletben tartjuk a másik igényeit, életterét, szokásait, az a harmonikus együttélés alapjait teremti meg. Igaz ez embertársainkkal, de a Földünkkel kapcsolatos mentalitásunkra is. És az Állatok világnapján kiknek a jogairól ejthetnék szót, ha nem a környezetünket benépesítő állatseregéről.

 

2021.10.01 17:50
Trepinszkiné T. Ági
Ásványok lemerítése, tisztítása és feltöltése

Kövek karbantartása és tisztítása

Az utóbbi időben már jó néhányan kérdezték tőlem, hogyan tudják mechanikai és energetikai szinten megtisztítani kedvenc marokkövüket, ásványékszereiket, így most megosztom Veled is a lehetséges módszereket, amik mindegyike hatásos lehet. Hogy ki melyiket választja, személyes meggyőződés vagy az eszközök rendelkezésre állásának kérdése. Kísérletezz bátran! A különféle eljárások bemutatása után természetesen beavatlak a saját tisztítási, feltöltési gyakorlatomba is.

2021.09.27 15:00
Trepinszkiné T. Ági
Mi legyen a Gyöngybarlang új szlogenje?

Szavazz a Gyöngybarlang új szlogenjére!

Keressük az új szlogenünket! Négyféle jelmondat-javaslatot írtunk, és szeretnénk megtudni, szerinted melyik az, ami a leginkább ráillik a Gyöngybarlangra. A szavazás mindössze pár másodpercet vesz igénybe, de ha van kreatívabb ötleted, arra is biztosítunk lehetőséget, hogy ezen az oldalon egyszerűen megírd nekünk.

2021.08.26 12:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a jáde

Szeptember hónap ásványa

A 'jáde' egy kereskedelmi gyűjtőnév, melyet több ásványra is vonatkoztatnak. Jól megmunkálható és fényezhető, ilyenkor selymes üvegfényű vagy gyöngyházfényű lesz. Természetes színe a sárgászöld különböző árnyalata. A jáde az önmegvalósításunkban adhat támogatást. Segít felismerni a szellemi önvalónkat, megtanít könnyebben felvenni a lelkünkkel a kapcsolatot. A belső képeinket és az álmainkat eleveníti fel, a felszínre hozza a mélyen szunnyadó belső tudást.

2021.07.05 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a howlit

Augusztus hónap ásványa

A howlitot könnyű felismerni jellegzetes márványos külsejéről, fehér színéről és szürke erezetéről. Bár tulajdonképpen bármilyen színárnyalatban találkozhatunk vele az ékszeriparban, mert az egyik legérdekesebb tulajdonsága a howlitnak az, hogy nagyon jól magába szívja a festékanyagokat. Alapvetően a nyugalom kövének tarták. Enyhíti az álmatlanságot. Egyensúlyba hozza a szervezet kalcium szintjét, így jótékonyan hat a fogakra és a csontokra is. Alkalmazhatjuk meditálásnál a „harmadik szemre” téve, de düh vagy harag kezelésnél inkább a kezünkben vagy a zsebünkben tartsuk.

2021.07.05 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a tigrisszem

Július hónap ásványa

A július hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a tigrisszemet választottuk, ami lélekemelő barna és aranysárgás színével egyszerre mutatja a meg nekünk a Földet és a Napot. A barna nyugtató, harmonikus hatással van ránk, ugyanis az egyik legalapvetőbb elemnek, a földnek a színe. A sárga a derű, a boldogság, az életigenlés színe, egyértelműen pozitív energiákat szabadít fel bennünk. Ez az ékszeriparban igen közkedvelt féldrágakő Dél-Afrikából a 19. század közepén került az európai piacra, ahol nagyon hamar keresett alapanyag lett. A tigrisszem igazi védőkő. Már az ősidők óta ismerték, használták, de inkább talizmánként, védő amulettként, mintsem gyógyítóként. 

2021.06.30 08:00
Trepinszkiné T. Ági
Az Ölelés napja

Ott és akkor öleljetek, amikor csak tudtok...

Az ölelés tudományosan bizonyított jótékony hatásain túl, az egyik legszebb formája annak, hogy kifejezzük szeretetünket a másik fél felé. Kellemes, jól eső érzés, nyugtató és szeretettel teli. Az ölelés igazán nem kerül semmibe és sok esetben könnyen adjuk és kapjuk. Ölelünk bánatunkban, örömünkben, együttérzésünkben, felhőtlen boldogságunkban, szomorúságunkban, találkozáskor, búcsúzáskor. Ezért bátorítok mindenkit, hogy ott és akkor öleljetek, amikor csak tudtok. Az Ölelés napja alkalmából fogadd szeretettel írásomat, melyben elmesélem Neked, mit jelent számomra az ölelés, és miért oly fontos, hogy érezzük és megéljük ezt a röpke pillanatot.

2021.06.16 08:00
Trepinszkiné T. Ági
Apák napja

Számomra mit jelent ez a nap...

Június harmadik vasárnapja Apák napja. Ezen a világszerte megünnepelt napon az apaságról emlékezünk meg. Ez alkalomból én egy igazán személyes blogcikket szeretnék veled megosztani arról, hogy számomra mit jelent ez a mai nap. „Mikor anno arra gondoltam, hogy tán apámnak is meg kéne köszönni, hogy megszülethettem és a gondoskodást, hát bizony megmondom őszintén legyintettem, á ő, pont neki és tódultak fel fájó emlékeim. De, amikor már, mint életvezetési tanácsadó jobban a dolgok jóóó mélyére néztem, bizony feltárult elém, hogy ő nem is tudott másként cselekedni mert ő sem látott mást vagy más kiutat..." Ha a teljes történetre kíváncsi vagy, olvasd el legújabb blogbejegyzésemet!

2021.05.31 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a türkinit

Június hónap ásványa

A június hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a türkinitet választottuk, ez nem véletlen, hiszen ez egy igen közkedvet ásvány az ásványbarátok köreiben. A türkinit tulajdonképpen a kereskedelmi elnevezése a türkiz színűre festett howlitnak. Gyönyörű színe a kék és a zöld keverékéből áll elő, mintha egyszerre lenne benne az égbolt és a tenger színeinek elegye. A kék nyugalmát és a zöld harmóniáját egyaránt hordozza. Azzal, hogy a howlit a rengeteg jó hatásai mellé még egy igazán tetszetős türkiz színt is "kapott", csodálatos tulajdonságai nem csak felerősödtek, hanem ki is egészültek. 

2021.05.18 16:00
Trepinszkiné T. Ági
Ásványbörze gyerekeknek

Gyereknapi ásványbörze május 27-28-29-én

Jól tudjuk, hogy minden gyerek geológus akar lenni, hiszen nincs olyan gyerkőc széles e világon, aki ne gyűjtené a kavicsokat. Gyereknap alkalmával nekik kedveskedünk: gyertek el gyerkőcöddel május 27-29. között a Gyöngybarlangba, és válogassatok együtt a szebbnél szebb marokkövek, gyűjthető ásványok és gyermek ásványékszerek között! Kicsi és nagy, kisfiú és kislány egyaránt talál nálunk valami "kincset".

2021.05.10 13:00
Orosz Imre
Hogyan "készül" a tenyésztett gyöngy?

Gyöngybarlangunk névnapja alkalmából: minden, amit a gyöngyről tudni érdemes.

A gyöngyöt az emberek már több mint 6000 éve használják ékszerek készítésére. De tudtad-e, hogy a magyarországi édesvízi kagylókban is gyakran találhatók apró gyöngyszemek? És hogy maga a gyöngy a puhatestű héja és lágy része közé kerülő idegen test által okozott irritáció miatt jön létre? Május 12-én ünnepli Gyöngybarlangunk a névnapját. Úgy gondoltam ez egy remek alkalom, hogy legújabb blogcikkemben leírjam, hogyan „készül” a tenyésztett gyöngy. Ha szeretnél többet megtudni a gyöngyökről olvasd el legújabb blogbejegyzésemet.

2021.04.22 14:00
Trepinszkiné T. Ági
Versíró pályázat eredményhirdetése

Mi-Csoda költemények! 

A magyar költészet napja alkalmából meghirdetett versíró pályázatunk, hatalmas sikert aratott. Köszönjük Nektek! Rengeted szuper vers érkezett. A versek olvasása feldobták a mindennapjainkat. A Gyöngybarlang csapata, nagyon nehéz helyzetbe került. Két győztest kellett kiválasztani, de annál sokkal több csodálatos költemény érkezett. Ebben a blogcikkben elolvashatjátok kik lettek a nyertesek és csapatunk szerint melyik 11 verset ítéltünk a legjobbnak. 

2021.04.22 14:00
Trepinszkiné T. Ági
Nevető Anyák napja

Dupla boldogság május első vasárnapján

Nincs is szebb tavaszi ünnepünk az Anyák napjánál. Május első vasárnapja hazánkban az Édesanyák napja. De tudtad, hogy 1988 óta a nevetésnek van hivatalos világnapja? És képzeld ezt is május első vasárnapján tartják. Milyen nagyszerű, hogy hazánkban e két jeles nap pont egybeesik, hiszen, nincs annál nagyobb öröm egy Édesanyának, mint egy önfeledt gyermeki kacaj. Az az igazán boldog anyuka, akinek sokat nevet a gyermeke, és aki sokat nevet együtt a gyermekével. Ha szeretnél többet megtudni a nevetés jótékony hatásáról olvasd el legújabb bejegyzésemet!

2021.04.08 13:00
Trepinszkiné T. Ági
Versíró pályázat

Vegyél részt a Gyöngybarlang Versenyíró Pályázatán!

Ragadj tollat vagy klaviatúrát, nézz a lelkedbe, szárnyalj és írj nekünk: alkoss, költs verseket! A legjobbnak ítélt 2 vers beküldői értékes "ásványos-gyöngyös" ajándékcsomagot kapnak. Egyet kérünk Tőled, hogy a versben a „Gyöngybarlang” szó szerepeljen, és ne a címben. Küldd el nekünk április 18-án vasárnap éjfélig „Versíró pályázat” tárggyal az uzlet@gyongybarlang.hu címre, az e-mailbe írd bele a nevedet és a telefonos elérhetőségedet, hogy értesíteni tudjunk, ha a Te versed lesz a két legjobbnak ítélt költemény egyike! Eredményhirdetés: 2021. április 28-án szerdán.

2021.04.08 08:00
Orosz Imre
A meteoritokról

A meteoritokról

Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki ezt a blogcikket olvassa, már látott hullócsillagot, amikor kellemes nyárestéken a csillagos eget szemlélte. Ilyenkor persze az első gondolata mindenkinek az, hogy „Hú, gyorsan kívánjunk valamit” és csak néhány emberben tudatosul, hogy amit látott, az egy évmilliárdokkal korábban keletkezett égitest kisebb-nagyobb darabjának a puszta létezését lezáró töredékmásodpercnyi fényfelvillanás volt. Ha szeretnél többet megtudni a meteoritokról, olvasd el legújabb bejegyzésemet!

2021.01.28 10:00
Orosz Imre
Vizes Élőhelyek Világnapja

Február 2. a Vizes Élőhelyek Világnapja

Legújabb blogcikkemből kiderül, hogy mi a kapcsolat a vizes élőhelyek globális védelme (ami alapvetően egy környezetvédelmi tevékenység) és a mi Gyöngybarlang keretin belül végzett, leginkább kereskedelminek, de olykor bizonyos fokig ismeretterjesztőnek is mondható munkánk között? Olvass tovább, és megtudod!

Féldrágakövek, amiket akár a Dunában is megtalálhatsz

Június 29-én ünnepeljük a Nemzetközi Duna-napot

Amikor féldrágakövekről, azok lelőhelyeiről vagy bányászatáról esik szó, akkor az emberek többségének távoli, egzotikus tájak jelennek meg a lelki szemeik előtt. Sokan nem is gondolják, hogy egy olyan, általunk szinte unalomig ismert folyó, mint a Duna, egyáltalán kapcsolatba hozható ezzel a témával.

2020.06.03 15:17
Orosz Imre
Így garantáljuk ásványaink valódiságát

Felfedem a titkaimat…

…arról, hogyan tudom garantálni a vásárlóimnak, hogy a Gyöngybarlangban tényleg minden ásvány az, ami!
Mint minden kereskedőcég, természetesen mi is folyamatosan keressük az új beszállító partnereket szerte a nagyvilágban, hogy biztosítsuk a zökkenőmentes alapanyag utánpótlásunkat. Azonban sok ígéretesnek mutatkozó cégről derül ki a próbálkozások során, hogy messze nem tudják azt a minőséget biztosítani, amit mi jó szívvel kínálhatnánk a vásáróink felé. Hogy miért nem? Ebből a blogcikkből kiderül.

2020.06.03 15:17
Orosz Imre
Ismerd fel a hamis ásványokat

Íme az a 7 ásvány, amiket a legtöbbször meghamisítanak

Ebben a blogbejegyzésben a több tucatnyi, a kereskedelemben gyakran előforduló féldrágakő közül bemutatjuk azt a néhányat, amiket a leggyakrabban szoktak hamisítani. Bár a kereskedők döntő többsége nem akarattal veri át a gyanútlan vásárlókat, egyszerűen csak hiányzik a szükséges anyagismerete, így jóhiszeműen gyakran ő is utánzatokat vásárol a beszállítójától, amikor a boltja árukészletét tölti fel. Most viszont eláruljuk, te hogyan leplezheted le ezeket a hamisítványokat.