Blog

Nevető Anyák napja

2021.04.22 14:00
Trepinszkiné T. Ági
Nevető Anyák napja

Dupla boldogság május első vasárnapján

Nincs is szebb tavaszi ünnepünk az Anyák napjánál. Május első vasárnapja hazánkban az Édesanyák napja. De tudtad, hogy 1988 óta a nevetésnek van hivatalos világnapja? És képzeld ezt is május első vasárnapján tartják. Milyen nagyszerű, hogy hazánkban e két jeles nap pont egybeesik, hiszen, nincs annál nagyobb öröm egy Édesanyának, mint egy önfeledt gyermeki kacaj. Az az igazán boldog anyuka, akinek sokat nevet a gyermeke, és aki sokat nevet együtt a gyermekével. Ha szeretnél többet megtudni a nevetés jótékony hatásáról olvasd el legújabb bejegyzésemet!

Nevető Anyák napja :)

 

Emlékszel? „Akkorát nevettünk, hogy zengett tőlünk az utca.” vagy „Olyan jót nevettem, hogy kicsordult a könnyem.” Mikor mondtat utoljára? Remélem nem rég, mert nevetni jó, nagyon jó dolog. Nevessünk sokat, legyünk boldogok. Sőt nevessük boldoggá magunkat. 1988 óta hivatalos világnapja van a nevetésnek és hazánkban ez pont egy napra esik az Anyák napjával.

 

A nevetés világnapját május első vasárnapján ünnepeljük minden éveben. 1995-ben indult el a nevetés jóga klub mozgalom, melynek célja az egészség, a boldogság és a világbéke elérése a nevetés által. A mozgalom 1988-ban világméretűvé nőtte ki magát és ebben az éven már több mint száz ország csatlakozott Dr Madan Kataria kezdeményezéséhez.


A nevetés olyan "testmozgás", ami erősíti az immunrendszert, csökkenti a stressz feszültségeit, segít megtalálni a belső békét, s ez által a boldogság érzetet ad. A nevetés olyan testi és élettani reakció, amely a megélt boldogságról, élvezetről, pozitivitásról tesz tanúbizonyságot.


A kacagás endorfinokat szabadít fel a testben, és az általa kiváltott endorfin jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Jelentősen csökkenti a stresszhormonok szintjét. A boldogság során felszabadult endorfin fájdalomcsillapító hatású. Régóta bevett módszer a nevetés gyógyító erejének használata, mivel egyrészt mindenkinek elérhető, másrészt természetes kezelésnek minősül.

A felszabadult kacaj mindenkinek jól eső érzés, megkönnyebbülést és boldogságot ad. Ebben segítségünkre lehet néhány természetes ásvány is, mint:

A rózsakvarc, ami maga a szeretet köve, megerősíti a szívet és fokozza az önmagunk iránti szeretetet.
A rodokrozit, ami jókedvre derít, energiát ad, könnyeddé és lendületessé teszi viselőjét.
A morganit felébreszti az életszeretetet, s ez által minden élő iránti általános szeretetet is. Stressz oldó hatása megszépíti napjainkat.
A korall megszünteti az aggodalmat, nyugtatja a lelket. Energiával és erővel tölti fel a testet.
A borostyán a derűt biztosítja számunkra. Érdekessége, hogy gyengédnek és engedékenynek tetsző, ám valójában öntudatos lelkületet ad. Gondatlanságot örömöt és boldogságot közvetít. Próbáld ki bátran.

Felmérések szerint egyre ritkábban nevetünk A felnőttek átlagosan naponta 15 alkalommal nevetnek fel, míg ez a szám a gondtalan gyermekkor idején akár napi 3-400 is lehet.


Legyünk újra gyerekek és nevessünk sokat. Ezt most Anyák napján könnyen meg is tehetjük, hisz Édesanyánk mellett mindig (kis) gyerekek lehetünk. Kacagjunk együtt ma anyukánkkal, nagymamánkkal és élvezzük a nevetés jótékony hatását. Adjunk hálát a gondoskodásért, a fáradozásért, amivel Édesanyánk nap mint nap elhalmoz bennünket.


Boldog Anyák napját, és jó egészséget kívánunk minden Édesanyának, aki ezt olvassa!

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®