Blog

A lelki egész-ség fontossága

2021.10.10 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A lelki egész-ség fontossága

Gondolatok a Lelki egészség világnapján

Napjainkban már egyre népszerűbb az a felfogás, miszerint testünk betegségei túlnyomórészt visszavezethetőek különböző lelki megakadásokra, a lelkünkben zajló küzdelmekre. E két terület szorosan összefonódik. A különféle tudatos vagy ösztönös elfojtások sok esetben önvédelmi mechanizmusként működnek bennünk, és időnként szükség is van rájuk addig, amíg megérünk a kiváltó okkal való szembenézésre. Ezúttal arról szeretnék mesélni, hogy ezt a cseppet sem könnyű folyamatot hogyan képesek az ásványok segíteni. Milyen napi mentális gyakorlatokkal tudjuk önmagunkat pozitív módon programozni, és így testi-lelki egészségünket is jobbá tenni.

Egymásra hatások hálójában

Amikor valaki tüsszent a környezetedben, minden valószínűség szerint azt mondod neki: „Egészségedre!” Lehet, hogy megleplek a hírrel, de ennek az illemnek mélyebb gyökerei vannak annál, mint jót kívánni egy esetleges nátha helyett. Őseink úgy gondolták, hogy a lélek (értékes mivoltánál fogva) a test „központjában”, a fejben, pontosabban a koponyában lakozik. Ezért, amikor valaki tüsszentett, féltek, hogy a lelke az erőteljes levegőáramlással együtt távozik a lakhelyéről, és ezt kívánták megakadályozni ezzel a kifejezéssel. Hitték, hogy az ember csak akkor van az egész-sége és teljessége birtokában, ha a lelke és a teste megfelelő összeköttetésben funkcionál.

Érezted már azt, hogy egy fizikai sérülés vagy fájdalom esetén muszáj megosztanod ezt a környezeteddel? Igaz, hogy sokan hajlamosak vagyunk a végsőkig húzni az orvos felkeresését, de egy testi baj esetén még ezt is észszerűnek és szükségesnek érezzük. Ám biztos vagyok abban, hogy arról már kevésbé beszélsz könnyen és őszintén, ami a bensődben okoz nyugtalanságot. Minden bizonnyal a lelki küzdelmeid feloldására nem keresel fel (vagy nem olyan gyorsan és egyértelmű késztetéssel) szakszerű segítséget, mint a fizikai bántalmak esetén teszed. Eltaláltam?

Úgy hiszem, hogy a testben, a testen jelentkező fájdalom, sérülés vagy megbetegedés az ezzel párhuzamba állítható lelki elakadás kivetülése. Vannak olyan esetek, amikor olyasmit kell megélnünk, amire nincsen ráhatásunk. Ám a legtöbb esetben mi is tehetünk azért, hogy lelki egyensúlyunkat megteremtsük vagy visszakapjuk - mégpedig az önprogramozással.

Jót adni a jóllétért

Mint tudjuk, testünk tömegének több mint fele víz, így azt mondom, éljünk is ennek áldásos tulajdonságával, mégpedig a javunkra! Korábbi, az ásványok tisztításáról szóló cikkemben említettem a japán kutató, Masaru Emoto nevét, aki fényképes dokumentációval is bizonyította, hogy a víz remekül közvetíti a beletáplált információkat. Ha Tőled csak negatív kommunikáció érkezik önmagad felé, miért működne jól a szervezeted? Jót kell adnod ahhoz, hogy jót adhasson.

Egy probléma felbukkanásakor érdemes feltenni magadnak a kérdést: „Miben akadályoz engem ez a meglévő tünet?” Pl. egy térdfájás esetén nyilván lelassít, nehézzé teszi a leereszkedést, merevvé válik a mozgás. Tehát az előrehaladás és rugalmasság elvesztése áll fenn. Ilyenkor ezen a vonalon érdemes tovább vizsgálódni, a lelki hátteret feltárni, szimbolikát keresni; szükség szerint szakember segítségével.

Sajnos, időnként előfordul, hogy szomorú vagy kétségbeejtő élethelyzetben találjuk magunkat. Megosztom Veled az én módszeremet, amit ilyen esetekben alkalmazok. Gondold azt, hogy egy képet festesz magadról, ami az adott szituációban ábrázol Téged. Mivel nem egy örömteli állapot ez, a kép színei nyilván sötétek, borongósak, de mindenképpen színtelenebb, ködösebb vízió lesz. Vizsgáld meg jobban ezt az "önalkotást": látsz valahol fényesebb, színesebb részt a képen? Mihez kötődik az a kellemesebb pont? Miért fontos számodra az, amit megjelenít vagy a jóleső érzés, amit benned okoz? Mivel szemben segíthet ez Téged? Ezzel a módszerrel nekem mindig sikerült ráfordulnom a lelki problémákból kivezető útra. Lépésről lépésre.
Jó hír, hogy mindebben ásványi segítőink is akadnak.

A Gyöngybarlang ismerőjeként, számodra nem meglepő, hogy a megfelelő ásványok támogató rezgésével feloldhatjuk életmódunk negatív oldalát, és tudatosan fejleszthetjük tovább a pozitív irányba. Lehet, azt is hallottad már, hogy ásványok választásakor érdemes a belső megérzésekre hallgatni. Ha egy kezelendő problémára keresünk a kövek között támogatót, akár csukott szemmel is történhet a kiválasztás. Ám néha a segítség nem éppen abban a formában érkezik, ahogyan várnánk – pontosan ez történt velem is. Ha egy ásványt első ránézésre erőteljesen elutasítunk, az azt sugallhatja, hogy nagyon nehéz a valódi problémánkkal szembesülni. Hárítani akarjuk azt, aminek elfogadásában, majd feloldásában a kő segítségünkre lehet.

Hosszú évekkel ezelőtt én is átéltem mindezt. Lehunyt szemmel válogattam az ásványok között, miközben azt kérdeztem magamtól (és tőlük), hogy melyik is segíthetne leginkább. Amikor kinyitottam a szemeimet, valósággal elszörnyedtem. A kezemben lévő ásvány korántsem tartozott a kedvenceim közé, és még finoman fejeztem ki magamat. Úgy éreztem, képtelenség, hogy pont erre legyen szükségem, hiszen nekem nincsen ilyen jellegű bajom! A tagadó mechanizmus azonnal bekapcsolt bennem.
Ám miután jobban megismertem a kő tulajdonságait, leesett az állam. Pontosan erre az ásványra volt szüksége a testemnek az adott probléma megoldásához! Ettől persze még nem tudtam azonnal elfogadni. Ami eddig a szőnyeg alá volt söpörve, kibukkanni látszott ugyan, de reflexből inkább még több szőnyeget halmoztam volna rá. Ezen az a megoldás segített át, hogy egy szemet a kedvenc köveim közé csempészve készítettek belőle egyedi karkötőt nekem. Így fokozatosan barátkoztam meg az ásvánnyal, és a problémám átterében húzódó lelki megakadással. Egyetlen ásványgolyó is elegendő volt a megnyitásomhoz, ahhoz, hogy apránként szembe merjek nézni a belső blokk gyökerével, és lassan feloldjam azt.

Biztos Te is érezted már, hogy egy rosszul sikerült nap után, ha az aznap történt derűs, jó dolgokra koncentráltál, könnyebben „emészthetővé vált” a rosszabb momentum is. A kellemes élményekbe való kapaszkodás erőt ad a kellemetlenekkel való elbánáshoz. Megadja azt a kellő optimizmust és fókuszváltást, aminek fényében könnyebben meglátunk egy új perspektívát, egy új megoldást.

Hiszem, hogy a számodra kedves kövekre támaszkodva Te is képes leszel „befogadni a problémakövedet”, és elegendő erőt gyűjteni ahhoz, hogy fokozatosan a lelkedet és így a testedet is feloldd a bántó hatás alól.

Ha kérdésed lenne a témában, netán az első lépéshez támogató lendületre van szükséged, fordulj hozzám bizalommal a tanacsadas@gyongybarlang.hu e-mail címen, vagy a nyitvatartási időben hívható +36 20 223-9748 tanácsadói telefonszámon.

Ha mélyebben is szeretnéd feltárni a benned zajló folyamatokat, szeretettel ajánlom a Tisztakezdet Tanácsadáshoz kötődő oldalamat, ahol még könnyebben be tudsz jelentkezni, ha ide kattintasz.

 

Pozitív lelki tulajdonságok megerősítésének ékszerei »

Negatív lelki tulajdonságok gyengítésének ékszerei »

Olvasd el az ásványok ápolásának módjairól írt blogcikkünket  »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®