Blog

A hónap ásványa a howlit

2021.07.05 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a howlit

Augusztus hónap ásványa

A howlitot könnyű felismerni jellegzetes márványos külsejéről, fehér színéről és szürke erezetéről. Bár tulajdonképpen bármilyen színárnyalatban találkozhatunk vele az ékszeriparban, mert az egyik legérdekesebb tulajdonsága a howlitnak az, hogy nagyon jól magába szívja a festékanyagokat. Alapvetően a nyugalom kövének tarták. Enyhíti az álmatlanságot. Egyensúlyba hozza a szervezet kalcium szintjét, így jótékonyan hat a fogakra és a csontokra is. Alkalmazhatjuk meditálásnál a „harmadik szemre” téve, de düh vagy harag kezelésnél inkább a kezünkben vagy a zsebünkben tartsuk.

Howlit a hónap ásványa

Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde | Fluorit | RózsakvarcBorostyán | Mokait

Az augusztus hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a howlitot választottuk, aminek érdekes története az 1800-as évekbe nyúlik vissza. A XIX. század második felében (1869-ben) a kanadai Új-Skóciában, a Windsor városka melletti gipszbányában az ott dolgozó bányászok általuk nem ismert, a gipsztermelés tisztaságát zavaró alaktalan gumókat találtak, amiket vizsgálatra átadtak Henry How minerológusnak. A kanadai kutató az új ásványt, tévesen sziliko-boro-kalcitnak nevezte, de pár évvel később James Dana vegyész pontosabb vizsgálatokkal kimutatta, hogy nem kalcit-féléről van szó, hanem egy magas bór tartalmú kalcium-szilikát-hidroxidról, ezért Dana, az első leírója után, az új ásványnak a ma is használatos howlit nevet adta.


Ez az ásvány tengeröblök bepárlódása során válik ki. A nyers howlit a természetben leggyakrabban szabálytalan, karfiolra emlékeztető, tömött szerkezetű, mikrokristályos gumók formájában fordul elő. Az átlátszatlan gumók fehérek, rendszerint finom szürke vagy fekete erekkel vannak átjárva, amik szabálytalan, hálószerű mintázatot adnak az anyagnak. (Kristályos formában csak néhány helyen található világszerte, de ott a kristályok mérete elérheti az egy centimétert is.)

 

Ennek az ásványnak a mikrokristályos szerkezete és az átlagnál alacsonyabb (3,5-es) keménysége ideálissá teszi különböző faragványok, dísztárgyak készítésére, illetve az ékszeripar is előszeretettel használja. Ugyancsak a mikrokristályos szerkezetének köszönhető, hogy mesterségesen könnyen színezhető, és ezzel bátran élnek is a feldolgozás során, így ez az alapanyag a szivárvány minden színében beszerezhető. Ezek többségét – nagyon korrektül – „festett howlit” néven hozzák forgalomba, egyedül a világoskék vagy kékeszöld árnyalatnak adták a kereskedelemben a „türkinit” nevet, ami sajnos sok esetben félreértésekre ad okot.

A howlit maga a nyugalom köve

Alapvetően a nyugalom kövének tartják, melyhez tiszta színe és finom, lágy erezete is hozzásegíti. Hisz a fehér maga is a béke, a tökéletesség, az igazság és a tisztaság színe. Pont ezért tud minket szembesíteni a gondolataink és az érzelmeink diszharmóniájával, és segít megtalálni közöttük az egyensúlyt. Megszüntetni a dühöt, a fékezhetetlen haragot és türelemre tanít. Nyugodt és értelmes kommunikációra ösztönöz. Csillapítja az elmét, így kitűnő alváshoz vagy meditáláshoz. Enyhíti az álmatlanságot.

Egyensúlyba hozza a szervezet kalcium szintjét, így jótékonyan hat a fogakra és a csontokra is. Segíti a blokkok leépítését, és méregtelenítő hatású. Erősíti a pozitív jellemvonásokat. Viselőjét a stresszes helyzetekben is higgadtságra tanítja. Segít megbékélni önmagunkkal és a világgal. Alkalmazhatjuk meditálásnál a „harmadik szemre” téve: megnyitja más életek emlékeit, beleértve a két élet közti állapotot is és a spirituális dimenziókat. Düh, harag csillapitására kezünkben vagy zsebünkben is tarthatjuk.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Írtunk egy blogcikket június hónap ásványáról, a türkinitről »

Olvasd el júliusi blogcikkünket a tigrisszemről »

Szeptemberben a jádét választottuk a hónap ásványának »

Olvasd el októberi blogcikkünket a fluoritról »

Novemberben a rózsakvarc nyerte a hónap ásványa címet »

Olvasd el decemberi blogcikkünket a borostyánról »

Januárban a mokaitot választottuk a hónap ásványának »

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®