Blog

A hónap ásványa a tigrisszem

2021.07.05 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a tigrisszem

Július hónap ásványa

A július hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a tigrisszemet választottuk, ami lélekemelő barna és aranysárgás színével egyszerre mutatja a meg nekünk a Földet és a Napot. A barna nyugtató, harmonikus hatással van ránk, ugyanis az egyik legalapvetőbb elemnek, a földnek a színe. A sárga a derű, a boldogság, az életigenlés színe, egyértelműen pozitív energiákat szabadít fel bennünk. Ez az ékszeriparban igen közkedvelt féldrágakő Dél-Afrikából a 19. század közepén került az európai piacra, ahol nagyon hamar keresett alapanyag lett. A tigrisszem igazi védőkő. Már az ősidők óta ismerték, használták, de inkább talizmánként, védő amulettként, mintsem gyógyítóként. 

Tigrisszem a hónap ásványa

Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde | Fluorit

A július hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a tigrisszemet választottuk. A sárgásbarna és aranysárga különböző árnyalataiban megjelenő tigrisszem – kék- és sötét bordó színű változataival, a sólyomszemmel és a piros tigrisszemmel együtt egy igen látványos és kedvelt kvarcváltozat. Ez az ékszeriparban igen gyakran használt féldrágakő Dél-Afrikából a 19. század közepén került az európai piacra, ahol nagyon hamar keresett alapanyag lett.


Maga az ásvány egy mikrokristályos, tömeges megjelenésű kvarcváltozat, ami mindig egyéb kőzetek repedéseinek utólagos kitöltésekor jött létre, tehát tipikus telérkitöltő ásványról van szó. A csiszolt felületén látható selymes fényjátékot, a kvarcban zárványként előforduló, a kőzetrepedésben eredetileg meglévő, a repedés falára közel merőlegesen nőtt sűrű, vékony krokidolit (másnéven kékazbeszt vagy amfiból-azbeszt) szálaknak köszönheti.

 

Ez a féldrágakő eredetileg tompa kékesszürke színben képződik, amit a kereskedelemben sólyomszem néven ismerhetünk. Az amfiból-azbeszt szálakat az utólagos mállás vas-hidroxiddal előbb vöröses barnára színezi (ez a piros tigrisszem, amit néha bikaszemnek is neveznek), végül pedig elnyeri a tigrisszemre jellemző sárgásbarna, néha aranysárga színt. Nagyon gyakori, hogy ezek a színek egyszerre jelennek meg mondjuk egy marokkő nagyságú kőben.

A tigrisszem igazi védőkő

Már az ősidők óta ismerték, használták, de inkább talizmánként, védő amulettként, mintsem gyógyítóként. Maga megemésztés köve. Segítségével megérthetjük, mik azok a problémák, amelyek blokkot okoznak az életünkben. Fájdalomcsillapító kristály, és támogat, hogy a nehéz helyzetekben is pozitívak, optimisták maradjunk.

Segít a tervezésben, a továbbhaladásban, az álmaink megvalósításában. Erősíti az intuíciós képességeinket. A tigrisszem segít távolságot tartani a kívülről beözönlő benyomásoktól, mérsékelve így egyben a hangulatváltozások és a stresszhelyzetek általi befolyásolhatóságunkat is. Gátolja az energiaáramlást, és ezáltal csökkenti az idegi eredetű fájdalmakat. Éppen ezért fontos, hogy ne viseljük egy hétnél hosszabb ideig, mert tartós viselése esetén akadályozza az energiaáramlást a testben is.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Írtunk egy blogcikket június hónap ásványáról, a türkinitről »

Olvasd el augusztusi blogcikkünket a howlitról »

Szeptemberben a jádét választottuk a hónap ásványának »

Olvasd el októberi blogcikkünket a fluoritról »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®