Blog

A hónap ásványa a borostyán

2021.12.01 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a borostyán

December hónap ásványa

Az év utolsó, legünnepibb időszakához egy aranyló ásványt választottunk főszereplőnek, amely mézsárga színével, ősi időkbe visszanyúló történetével méltán szimbolizálja az eleganciát és a tradíciók tiszteletét. A borostyán ránézésre olyan, mint a megkövesedett napfény. Valóban derűt hoz életünkbe, amelyet lelki szinten a depresszió elűzésével, testileg pedig a gyulladások, bőrbetegségek csökkentésével még inkább szétáraszt bennünk. Optimizmust fokozó hatását az újdonsült szülők hatványozottan megélhetik, hiszen hasznos segítség kisbabák fogzásánál is.

 

Borostyán a hónap ásványa

Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde | Fluorit | Rózsakvarc | Borostyán | Mokait

December hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a borostyánt választottuk, amely a gondtalanság és bizalom köve.

Az emberiség történelmének első drágaköveként tartják számon, így már kb. 7000-8000 éve segíti életünket amulett vagy gyógykő formájában.
Ám mondhatjuk, hogy nemcsak az emberiség, hanem sokszor az egyén életében is ez az elsőként megismert ásvány, hiszen jellemzően már gyermekkorban megtanuljuk, hogy a dermedt mézhez hasonló kő, amely anyagában rovarokat, virágokat is őrizhet, borostyán névre hallgat.

A magyar borostyán szó a német brennen „égni”, brennbar „gyúlékony” kifejezésből ered, utalva az anyag éghető voltára, és feltehetően szláv közvetítéssel került nyelvükbe.

Legelsősége mellett még egy „leggel” büszkélkedhet, ugyanis ez a legpuhább szerves eredetű drágakő, igen érzékeny a fizikai behatásokra, így könnyen karcolódhat.

Az évmilliók során, a folyamatos vízveszteség következtében kissé átalakult, és fokozatosan elásványosodott anyagról van szó, amely megkövült növényi nedvekből és gyantából keletkezett. A gyakran a gyantába ragadt növényi és állati maradványok miatt a fosszíliagyűjtők kedvelt köve.

Előfordulásának elsősorban az alábbi országok örülhetnek: Lengyelország, Norvégia, Dánia, Németország, Románia, Olaszország, Burma, Nagy-Brittannia.

Hibernált életöröm és optimizmus

A régi korokban mágikus erőt tulajdonítottak a borostyánnak, keleten egyenesen a bölcsesség kövének tartották, de volt már a gazdagság szimbóluma is, amit aranyló volta miatt könnyű hozzátársítani. Színe a világossárgától az aranyon át a barnás árnyalatokig terjed, néha fehéres, az egészen átlátszótól az ún. opakig (nem átlátszó).

A ragyogó napot idéző színével is örömöt és boldogságot közvetít, egyúttal békeszeretővé és bizakodóvá is tesz. Mivel segíti a belső ellenállások leküzdését, így még inkább motivál az előrehaladásban és fejlődésben, erősítve az önmagunkba vetett hitet.
Fokozza a spontaneitást és kreativitást, emellett öntudatos lelkületet ad, ezzel is támogat minket a félelmeinktől vagy a stressztől való megszabadulásban.

Nemcsak a lélek fájdalmait orvosolja, hanem testiek esetén is segítségünkre lehet, legyen szó akár reumatikus fájdalmakról vagy ízületi panaszokról (pl. porcosodás), de gyulladás és köszvény esetén is ajánlott. Erősíti a tüdőt és a nyálkahártyákat, hatékony továbbá gyomor- és bélrendszeri problémák, illetve cukorbetegség és pajzsmirigyproblémák fennállásakor is. Serkenti a sebek gyógyulását, kisgyermekeknél megkönnyíti a fogzást, valamint hatásos különböző bőrbetegségekkel (pl. ekcéma, pikkelysömör, korpásodás) szemben is.

Leginkább gyakori és hosszantartó viselés esetén fejti ki jótékony hatását. Talán kevesen gondolják, ám a kisbabáknak fogzáskönnyítésre szánt borostyánok hatékonysága fokozható, ha előzőleg az anyuka is viseli őket egy ideig.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Írtunk egy blogcikket június hónap ásványáról, a türkinitről »

Olvasd el júliusi blogcikkünket a tigrisszemről »

Olvasd el augusztusi blogcikkünket a howlitról »

Olvasd el szeptemberi blogcikkünket a jádéről »

Olvasd el októberi blogcikkünket a fluoritról »

Olvasd el novemberi blogcikkünket a rózsakvarcról »

Januárban a mokaitot választottuk a hónap ásványának »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®