Blog

A hónap ásványa a jáde

2021.08.26 12:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a jáde

Szeptember hónap ásványa

A 'jáde' egy kereskedelmi gyűjtőnév, melyet több ásványra is vonatkoztatnak. Jól megmunkálható és fényezhető, ilyenkor selymes üvegfényű vagy gyöngyházfényű lesz. Természetes színe a sárgászöld különböző árnyalata. A jáde az önmegvalósításunkban adhat támogatást. Segít felismerni a szellemi önvalónkat, megtanít könnyebben felvenni a lelkünkkel a kapcsolatot. A belső képeinket és az álmainkat eleveníti fel, a felszínre hozza a mélyen szunnyadó belső tudást.

Jáde a hónap ásványa

Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde | Fluorit | RózsakvarcBorostyán | Mokait

Szeptember hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a jádét választottuk, ami gyakorlatilag egy kereskedelmi gyűjtőnév, melyet több ásványra is vonatkoztatnak. Szinonim elnevezései: nefrit, olíva jáde, kínai új jáde. Képlete: NaAlSi2O6. Ez a képlet a jadeit (egy piroxének közé tartozó szilikát) ásványra vonatkozik. A jáde jól megmunkálható és fényezhető, ilyenkor selymes üvegfényű vagy gyöngyházfényű lesz.

Amikor a féldrágakövek közül a jádéról esik szó, akkor jó, ha tudjuk, hogy a köznyelvben ezt az elnevezést két, egymással laza rokonságban álló, de eltérő kémiai összetételű ásványra is szokták használni:

  • az egyik a piroxének csoportjába tartozó jádeit, ami alapjában véve egy nátrium tartalmú alumínium-szilikát, de járulékos elegyrészként az ásvány kristályrácsában kationként gyakran a 3 vegyértékű vas is előfordul;
  • a másik az amfibólok csoportjához tartozó nefrit, ami kémiai összetételét tekintve egy vas- és mangántartalmú kalcium-hidroszilikát, melynek kristályaiban persze szintén többféle helyettesítő kation is helyet kaphat.

A félreértésre az adhat okot, hogy ez a két ásvány mind megjelenésében, mind pedig fizikai tulajdonságaiban nagyon hasonlít egymásra. Mindkét ásvány fajsúlya 3,3 és Mohs-féle keménysége 6,5-7. A természetben mindkét ásvány finom, vékonyszálas mikrokristályok tömött, nemezszerűen kusza halmazaként, vaskos, olykor több métert elérő tömbökben fordul elő, színük pedig a különféle árnyalatú zöldtől kezdve a sárgán és rózsaszínen át a fehérig szinte bármilyen lehet.

Mindkét ásvány vulkanikus kőzetek utólagos átalakulása (metamorfózisa) során keletkezett. A finomszálas, kusza mikrokristályos szerkezetüknek köszönhető, hogy ezek az egyébként igen szívós, kőzetszerű anyagok igen jól faraghatók és fényezhetők.

A jádefaragás művészetét a Távol-Keleten már több mint 4000 éve művelik. A legősibb áldozati edényeket és kultikus tárgyakat is jádéból készítették, valamint a különböző szertartásokon a császár is az alkalomnak megfelelő színű jádéból készült ékszereket viselte. A jádefaragás technikája olyannyira megőrizte az ősi módszereket, hogy a pekingi művészek manapság is ugyanolyan módon készítik a dísztárgyaikat, mint a 3000 évvel ezelőtt élt mesterek.

A jáde „szerencsehozó” és tanulást segítő kő, a szívcsakra köve

A jáde az önmegvalósításunkban adhat támogatást. Segít felismerni a szellemi önvalónkat, megtanít könnyebben felvenni a lelkünkkel a kapcsolatot. A belső képeinket és az álmainkat eleveníti fel, a felszínre hozza a mélyen szunnyadó belső tudást. Restség esetén lendületbe hoz, ingerültség esetén megnyugtat. Új ötletekkel és tenni akarással áraszt el.

Ha szeretnénk felvenni Földanyával a kapcsolatot, akkor is használjunk jádét. Segítségével megtalálhatjuk az ősbizalmunkat is.

Testileg a jáde főként a vese működést serkenti, kiegyensúlyozva a víz-, só és savbázis-háztartásunkat, csökkenti az ödémákat. Javítja a vese egész rendszerét és a mellékvesét, fejlesztve így a reakcióidőt és a reakció készséget is.

Leghatékonyabban viseléssel használható.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Írtunk egy blogcikket június hónap ásványáról, a türkinitről »

Olvasd el júliusi blogcikkünket a tigrisszemről »

Olvasd el augusztusi blogcikkünket a howlitról »

Olvasd el októberi blogcikkünket a fluoritról »

Novemberben a rózsakvarc nyerte a hónap ásványa címet »

Olvasd el decemberi blogcikkünket a borostyánról »

Januárban a mokaitot választottuk a hónap ásványának »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®