Blog

A hónap ásványa a türkinit

2021.05.31 15:00
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a türkinit

Június hónap ásványa

A június hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a türkinitet választottuk, ez nem véletlen, hiszen ez egy igen közkedvet ásvány az ásványbarátok köreiben. A türkinit tulajdonképpen a kereskedelmi elnevezése a türkiz színűre festett howlitnak. Gyönyörű színe a kék és a zöld keverékéből áll elő, mintha egyszerre lenne benne az égbolt és a tenger színeinek elegye. A kék nyugalmát és a zöld harmóniáját egyaránt hordozza. Azzal, hogy a howlit a rengeteg jó hatásai mellé még egy igazán tetszetős türkiz színt is "kapott", csodálatos tulajdonságai nem csak felerősödtek, hanem ki is egészültek. 

Türkinit a hónap ásványa

 Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde 

A június hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a türkinitet választottuk, ami egy igen kedvelt alapanyag a féldrágaköves divatékszerek kedvelői körében. Maga az elnevezés egy kimondottan kereskedelmi céllal választott fantázianév, amit nem csak nálunk, hanem az egész világon használnak, hogy e névvel ez a termék megnevezésében is hasonlítson a tudvalevőleg csak jóval drágábban beszerezhető türkizre.

A türkinitet az egyébként mattfehér színben képződő, porózus, mikrokristályos és a türkizhez hasonlóan szürke erezettel szabálytalanul átjárt howlit nevű ásvány megfestésével állítják elő.

A howlit porózus, mikrokristályos szerkezete kiválóan alkalmassá teszi ezt az anyagot arra, hogy magas nyomáson festékanyagot sajtoljanak bele. Ezzel a módszerrel igen sok színárnyalatra festik ezt az ásványt, amelyek közül persze csak a kékes, illetve zöldes árnyalatok kerülnek „türkinit” néven kereskedelmi forgalomba, a többivel csak simán „festett howlit” néven találkozhatunk.

Magát a howlit ásványt egyébként az 1800-as évek vége felé írta le egy Henry How nevű geológus. Akkor a szilícium-borokalcit nevet adta neki, amit néhány évvel később – tudóstársa tiszteletére – egy amerikai ásványtanász nevezett át howlitra.

A howlit nem véletlen közkedvelt ásvány az ásványbarátok köreiben. Spirituális és testi hatásai is lenyűgözőek.

Segít megszüntetni a dührohamot, a fékezhetetlen haragot és támogat abban, hogy türelmesek tudjunk lenni. Nyugodt és értelmes kommunikációra ösztönöz. Csillapítja az elmét, így kitűnő alváshoz vagy meditáláshoz.

A meditációban támogatást kapunk a dimenziók, terek közti könnyed átjárásban. Abban, hogy egységbe kerüljünk önmagunkkal. Felkészíti az elmét a bölcsességek és az ösztönös megérzések befogadására.

Megnyugtatja a zavaros érzelmeket, különösen azokat, amelyeket az előző életünk okoz. Felbontja azokat a kötödéseket, amellyel a régi érzelmeket a jelenlegi élethez láncoljuk. A harmadik szemre téve megnyitja más életek emlékeit, beleértve a két élet közti állapotot is és a spirituális dimenziókat.

Enyhíti az álmatlanságot. Egyensúlyba kerülhet a szervezet kalcium szintje, jótékonyan hatva a fogakra, csontokra és a puha szövetekre. Alkalmazhatjuk meditálásnál, úgy hogy a „harmadikszemre” helyezzük. Düh, harag csillapitására a kezünkben vagy zsebünkben is tarthatjuk.

A türkinit maga a felerősített howlit.

Azzal, hogy a howlit a rengeteg jó hatásai mellé még egy igazán tetszetős türkiz színt is "kapott", csodálatos tulajdonságai nem csak felerősödtek, hanem ki is egészültek.

Kék színe segíti a nyugodt, átgondolt, megfontolt, de akár a hosszabb lendületű kommunikációt is.

Fogyókúra estetén is nagyban számíthatunk a türkinitre, mert a test vízháztartására nyugatóan hat. Megmutatja, hogy soha nem vagyunk egyedül. Így a testvízháztartását is optimalizálja. Amikor úgy érezzük, hogy egyedül vagyunk, olyankor a test begyűjti, felszaporítja a vizet. De amikor a türkinit rezgése emlékeztet, hogy soha nem vagyunk egyedül, akkor a feleslegesen begyűjtött víz távozik testünkből.

A fogyást azzal is elősegíti, hogy erősíti az akaratot és a kitartást, ezért sokan előszeretettel viselnek kék howlitból készült ékszereket.

Gyorsítja az emésztést és a salaktalanítást.

A howlit így a türkinit arra is rámutat, hogy nem vagyunk elszigetelődve, határainkat kitágítja.

A howlit és a türkinit kékének kombinációja a nyugalom megtalálását idézi elő. Kitágulnak a terek körülöttünk. Így másként látjuk a lehetőségeinket, más-más aspektusból nézhetünk rájuk.

A türkinit egyaránt támogatja az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyerekeket és felnőtteket, valamint támogatja azokat, akiket visszatartanak a túlzott elvárások.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Július hónap ásványáról, a tigrisszemről ebben a blogcikkben találsz érdekességeket »

Olvasd el augusztusi blogcikkünket a howlitról  »

Szeptemberben a jádét választottuk a hónap ásványának »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®