Blog

A hónap ásványa a fluorit

2021.10.06 07:50
Trepinszkiné T. Ági
A hónap ásványa a fluorit

Október hónap ásványa

A fluorit mindazok köve, akik az életüket saját maguk akarják a kezükbe venni és alakítani. Gazdag színskála jellemzi, így változatossága miatt is ideális ékszerek készítésére. 2018-ban elnyerte az év ásványa címet. Lágy, szelíd színei okán ránézésre nem is gondolnánk, hogy micsoda erő lakozik benne, ám segítségével öntudatosabbak lehetünk, könnyebben összpontosíthatunk és hozhatunk döntéseket, serkenti az alkotókészséget is. A mentális mellett a fizikai mozgékonyságot is elősegíti, valamint csonterősítő hatású.

 

Fluorit a hónap ásványa

Türkinit | Tigrisszem | Howlit | Jáde | Fluorit | RózsakvarcBorostyán

Október hónap kiemelt kövének a Gyöngybarlangban a fluoritot választottuk, amely a koncentráció, belső erő, és világos gondolkodás köve.
Sokszínűsége szó szerint is érhető, ugyanis alapvetően áttetsző kristályai lehetnek rózsaszínek vagy ibolyák, zöldek, kékesek, sárgásak és barnásak is, mivel kristályrácsa könnyen és előszeretettel zár magába sokféle járulékos elegyrészt.

A fluorit a XVIII. század óta (ma már nem használt nevén) „folypátként" ismeretes, neve ennek latinos formájából vezethető le: a latin fluere szó jelentése „folyni”. (A folyók az ércek olvadását - „folyósodását” - felgyorsító adalékok.)

Kémiailag egyszerű kalcium-fluorid, a halogenidek ásványosztályába tartozik. Savas magmás kőzetek zagyvalékának részeként vagy telérekben és kőzetrésekben jön létre. Jóval ritkábban kialakulhat mállási folyamatok során felszabaduló fluorsavnak a kalciumtartalmú kőzetekre gyakorolt hatásai révén is.
Keménysége elmarad a szilikátoktól megszokott 6 és 7 körüli keménységi értékektől, mert a fluorit a Mohs-féle keménységi skála szerint mindössze 4-es értékkel bír.

A XVIII. század közepétől tekintik önálló ásványnak. Színei miatt drágakövek „hamisítására” is használták.

A fluoritnak két sajátos tulajdonsága van:

  • Az egyik, hogy 4 irányban is kiválóan hasad (ezért is kell óvatosan bánni a fluorit ékszerekkel), és a hasadás révén oktaéder formát ölt. Ha magunkon viseljük, érdemes esetleg részben ruha alatt hordani, ami védi a sérüléstől.

  • A másik, hogy UV-fény hatására igen erősen fluoreszkál, olyannyira, hogy maga a jelenség is erről az ásványról kapta a nevét.

Ne lepődj meg, ha a Mátrában, a Velencei-hegységben vagy akár a Gellért-hegyen járva fluorit kincsre bukkannál, ugyanis hazánkban ezeken a területeken is fellelhető.

A fluorit az önazonosság köve

Segít világosan felismerni, hogy mit akarunk és mi az, ami igazán fontos számunkra. Általa ráébredhetünk arra, ha nem a saját utunkat járjuk, és támogatásával könnyebben szabadulhatunk meg a nemkívánatos behatásoktól. Úgy is segíti a kibontakozásunkat, hogy a félelmeinkkel való leszámolásra sarkall.

Gondolataink terén összeszedettséget tapasztalhatunk, könnyebbé teszi a tanulást. Ne lepődjünk meg, ha hatására megnövekedett cselekvőkedv, buzgó tettvágy ébred bennünk. Önbizalomhiány vagy zavarodottság esetén is hasznos segítőtárs, a rendet pedig környezetünkben is segít megvalósítani, amelyhez elegendő akár csak az asztalunkra helyezni.

Nyugtató színvilága ellenére testi szinten is lendületbe hoz: serkenti az idegrendszer működését, erősíti a fogakat és csontokat. Csillapítja a szénanáthát és az egyéb légúti kellemetlenségeket (pl. meghűléses köhögés, rekedtség), valamint enyhíti a gyomorpanaszokat és evési zavarokat (különösen a sárga fluorit). Főleg a zöld változata hatásos gombás fertőzések, reuma és ekcéma kezelésében, illetve támogatja a szervezet méregtelenítését.

A hónap ásványa kampányról itt olvashatsz többet »

Írtunk egy blogcikket június hónap ásványáról, a türkinitről »

Olvasd el júliusi blogcikkünket a tigrisszemről »

Olvasd el augusztusi blogcikkünket a howlitról »

Olvasd el szeptemberi blogcikkünket a jádéről »

Novemberben a rózsakvarc nyerte a hónap ásványa címet »

Olvasd el decemberi blogcikkünket a borostyánról »

 

Trepinszki T. Ági, Holisztikus tanácsadó
& Orosz Imre, geológus
Copyright © 2021 Gyöngybarlang®